STARTSIDA OM ANNIKAFÖRESTÄLLNINGAR LYSSNA PRESSBILDER GALLERI RECENSIONER GÄSTBOK LÄNKAR KONTAKT


Recension från Lysekil november 2009:

Piaf på Folkan

Ensam på scenen, klädd i svart som sig bör och med en röst fylld av Edith Piaf gjorde Annika Östman ett starkt intryck som uttolkare av en historisk stjärna.

Konkurrensen var mördande med såväl Ingmar Bergmans drama Scener ur ett äktenskap i digital överföring från Dramaten på Skaftö Folkets Hus, som konserten Jazz möter Klassiskt i Lysekils kyrka. Men för oss i publiken på Folkets Hus i Lysekil under denna allhelgonakväll fanns ingen tvekan om att vi var på rätt plats.

En resa i ord och ton

Annika Östman som under de senaste tio åren turnerat med sitt program Edith Piaf – en resa i ord och ton har själv tidigare bott i Frankrike och precis som Piaf försörjt sig som sångerska på klubbar och kaféer. Att hon har både språket och en och en otrolig röst är uppenbart. Uttrycket förstärks också genom det piafska gestikulerandet där händerna liksom lyser i mörkret.
I föreställningen presenteras en berättelse som tar sin början i första världskrigets Paris där lilla Edith föds i yttersta armod. Vi får följa den lilla blinda flickans väg där hon bor med sin farmor på bordellen, hur hon genom ett mirakel tillfrisknar och får synen tillbaka, turnerandet med sin fars akrobatgrupp och hur hon så småningom börja bygga upp en egen karriär.

Ingen ånger trots allt

Varvat med Piafs mest kända sånger, dels på franska men också i Östmans egna översättningar till svenska, följer vi det drama som var Edith Piafs liv. Ett liv i längtan efter kärlek och trygghet men som innehöll så mycken smärta, sjukdom och droger. Dock uttalade stjärnan själv, som vi alla vet, mot slutet av sitt liv No, je nes regrette rien.

I föreställningens andra del, efter att det i pausen hörts många njutningsfulla suckar över det intensiva framförandet av de sånger som Piaf skänkte världen, bjuds höjdpunkterna Milord och Mon Dieu där publiken svarar med kraftfulla applåder och förtjusta utrop och vid föreställningens slut med stående ovationer.

Par på återseende

Annika Östman turnerar tillsammans med sångaren, gitarristen och tillika maken Ulf Winhagen som i den här föreställningen ansvarar för ljud och ljus. Paret har även andra program i sitt utbud, bl a den nya föreställningen Frankie & Ella, där de både sjunger och showar i en nostalgitripp för 40- och 50-talet för evergreen-älskaren. Månne den kommer till Folkan i Lysekil...?

Text: Ulrika Biltinge

 

 

 

Allehanda Reportage 2008-11-24

 

Sundsvalls Tidning "Edit Piaf" 2008-02-18

Tidningen Ångermanland "Monika Z" 2008-01-24


webbmaster: Studio SunRek

 

www.annikaostman.se